RWT-Pabo niet gehaald

Heb jij de RWT-Pabo niet gehaald?
Dan heb je minder dan 575 punten voor de Pabo reken- en wiskundetoets behaald.

Bij 575 punten of meer heb je een voldoende behaald voor de RWT-Pabo. Dat is de landelijke zak/slaaggrens van de RWT op de Pabo en staat gelijk aan rekenniveau 3 F.
Je kunt maximaal 1000 punten scoren op de RWT. Als je een voldoende score voor de RWT-Pabo haalt, ontvang je een certificaat via je hogeschool.

Heb je de landelijke RWT-pabo norm niet gehaald? Daar baal je natuurlijk van. Maar kom op, blijf er niet te lang in hangen als je de Pabo rekentoets niet gehaald hebt, want er is werk aan de winkel.
Ook als je bang of onzeker bent de RWT-Pabo niet te halen, ga dan op tijd starten met een goede voorbereiding op de toets.

Hier lees je wat de meest gestelde vragen én de 5 redenen zijn waarom pabo-studenten de RWT niet halen. Ook zie je hoe je in drie stappen gaat werken aan het behalen van je RWT-Pabo. Weet wanneer en waarom je de RWT niet hebt gehaald. En hoe je een voldoende RWT-Pabo score haalt.

Wat gebeurt er als je de RWT niet haalt?

Als je de RWT niet hebt gehaald, is jouw score minder dan 575 punten.
Dat is de landelijke norm voor alle Pabo-opleidingen. Je hebt dan meestal nog 2 herkansingen in dit schooljaar.

Haal je de RWT na 3 pogingen niet? Bij sommige Pabo-opleidingen krijg je dan een dringend studie-advies om de RWT als nog te halen. Je mag dan wel door naar het volgende studiejaar. Je hoeft de pabo-opleiding niet te verlaten, maar om je opleiding succesvol te kunnen afronden, moet je de RWT uiteindelijk wel halen.
Maar let op! Er zijn ook Pabo-opleidingen waarbij de RWT-score onderdeel is van het Bindend Studie Advies. Dan kan het zijn dat je de opleiding moet verlaten.
Als zij-instromer doe je de RWT-Pabo als onderdeel van het geschiktheidsonderzoek. Slaag je voor de RWT dan kun je starten met de Pabo-opleiding.

Hoeveel herkansingen voor de RWT-Pabo?

Dit verschilt per Pabo-opleiding. Meestal heb je 3 kansen voor de RWT-Pabo per schooljaar. Na je 1e kans heb dan je nog twee herkansingen voor de Reken- en wiskundetoets in hetzelfde schooljaar. Het is verplicht om de RWT uiteindelijk te halen, om je Pabo-opleiding succesvol af te ronden.

Voor zij-instromers van de Pabo is het behalen van de RWT een verplicht onderdeel van het 'geschiktheids-onderzoek'. De 1e kans voor de toets heet ook wel entree-toets en doe je voordat de opleiding van start gaat.

5 redenen waarom de RWT-Pabo niet gehaald wordt

Hier lees je wat de 5 redenen zijn waarom pabo-studenten de reken- en wiskundetoets van het eerste jaar vaak niet halen. Ook zie je hoe je in drie stappen kunt werken aan het behalen van je toets. Lees wanneer je de RWT-Pabo toets niet haalt en wat je score moet zijn.

  • 1. RWT niet gehaald door slordig weken.
  • 2. RWT niet gehaald door tijdgebrek.
  • 3. RWT niet gehaald door gebrek aan zelfvertrouwen.
  • 4. RWT niet gehaald door tekort basiskennis rekenen.
  • 5. RWT niet gehaald door te weinig vaardigheden.

1. RWT-Pabo niet gehaald door slordig werken

Geloof het of niet: slordig werken is de HOOFD-oorzaak van het niet halen van de RWT-Pabo. Jammer, maar dit is de makkelijkste reden om op de herkansing wél voor de rekentoets te slagen!

Slordig werken komt voort uit te snel willen werken. Vaak lezen Pabo-studenten al over de opgave heen. Zo zien ze in een opgave van de Cito-Pabo toets bijvoorbeeld niet staan dat de som met een rekenmachine mag worden uitgerekend. Dat symbool staat aangegeven als hulpmiddel. Let hier dus goed op.

De belangrijkste TIP voor het halen van de RWT-Pabo is rustig lezen. Slordigheidsfouten op de toets voorkom je door eerst de opgave goed te lezen en te bedenken wat er staat. Denk nu niet “dat kost te veel tijd”.
Beter 1x goed lezen, woord voor woord, dan 3x vluchtig en nog niet weten wat je doen moet.
Lees de vraag zorgvuldig en bedenk daarbij: WAT STAAT ER? Knip de vraag op in vier stukjes:

  • A. WELKE kengetallen zijn er gegeven?
  • B. WAT willen ze weten? Belangrijk bij een verhaaltjessom.
  • C. HOE geef je het antwoord? Staat er rond af op twee decimalen? Zet dan ook de twee getallen achter de komma. Afronden? Geef het ronde getal. Anders is je antwoord nog steeds fout. Dan de laatste stap:
  • D. CHECK je antwoord. Geeft deze uitkomst echt het antwoord op de vraag?
  • Slordig werken voorkom je door iedere RWT-opgave op deze manier te maken.

    Ken je de theorie voldoende?

    Alles wat je weten moet voor de Landelijke Reken- en wiskundetoets Pabo vind je in het RWT-Pabo Theorie- en Werkboek.

    Met het maken van oefentoetsen ben je nog beter voorbereid. Dat kan gemakkelijk met het RWT-Pabo Oefentoetsenboek. Daarin vind je 5 complete oefentoetsen met alle antwoorden en stap voor stap uitleg.
    Bekijk het RWT-Pabo Oefentoetsenboek

2. RWT-Pabo niet gehaald door tijdgebrek

Kwam je in tijdnood, waardoor je de Pabo toets niet hebt gehaald?
Belangrijk bij het maken van de toets is te weten hoelang je over elke opgave doet.
Ga sommen oefenen met een klok of stopwatch.

Besef dat voor het onderdeel hoofdrekenen je 17 minuten hebt voor 17 vragen. Je hebt dus 1 minuut voor elke hoofdreken vraag. Nieuw is dat je kladpapier mag gebruiken bij het hoofdrekenen.

Voor het onderdeel gemengde opgaven heb je in totaal 103 minuten voor 38 vragen. Dat zijn ongeveer 2 tot 3 minuten voor elke vraag. Houd dit in je achterhoofd bij het maken van de RWT opgaven.

Tip bij het oefenen:
Blijf niet 5 minuten hangen bij een opgave die je niet snapt. Ga dan door naar de volgende som en maak aan het eind van de oefentoets met de overgebleven tijd die moeilijke opgave. Zo houd je de vaart erin.
Deze manier van oefenen voor de RWT heeft drie voordelen:

Voordeel 1. Met een klok of stopwatch train je jezelf dat je voor een vraag maar 1 minuut (hoofdrekenen) of 2 minuten (gemengde vragen) hebt.

Voordeel 2. Je traint op deze manier je rekenvaardigheid EN je rekensnelheid. Steeds sneller herken je een RWT-som en je hebt steeds minder tijd nodig de som op te lossen.
RWT toetsen oefenen kun je met het RWT-Pabo oefentoetsenboek. Daarin kun je 5 complete oefentoetsen maken en oefen je op drie niveaus. Je ziet direct het resultaat.

Voordeel 3: Door RWT opgaven onder tijdsdruk te maken, zie je dat het steeds beter gaat. Dat geeft een boost in je zelfvertrouwen. En dat kun je goed gebruiken op de echte RWT-Pabo.

Meer over de RWT-Pabo opzet en rekenonderdelen

3. Niet gehaald door gebrek aan zelfvertrouwen

Een toets niet halen vindt niemand leuk. Zeker niet als je een toets al 2 of 3 keer hebt gemaakt. Maar herpak jezelf snel. Blijf niet te lang twijfelen aan jezelf of je de RWT-Pabo wel kunt halen.
Ga over tot actie.

Ook jij kunt de RWT-Pabo halen! Hoe?
Door veel oefentoetsen te maken. Dat kan met het RWT-Pabo oefentoetsenboek.
Met 5 complete oefentoetsen. Maak de toetsen en check je Reken-score®. Dan weet je aan welke rekenonderdelen je nog verder moet werken.
Leer van de antwoorden en uitgebreide uitleg.

Als jij ziet dat je de RWT-opgaven een voor een kan tackelen, geeft dat een stuk zelfvertrouwen. Je ziet die rekenopgaven dan als soort spel en wordt steeds beter in het herkennen van de sommen.
Zo ga je stap voor stap de som op lossen. De RWT-Pabo haal je zo! Jij ook!

Heb je meer behoefte aan 1-op-1 support of wil je RWT-Pabo training of bijles? Wij helpen je graag de reken- en wiskunde vaardigheden bij te brengen. Zo bouw je ook aan je vertrouwen voor een geslaagde herkansing.
Volg een complete 1-daagse RWT-Pabo-training op locatie of online in een kleine groep.

4. RWT-Pabo niet gehaald door tekort aan basiskennis rekenen

De RWT-Pabo halen doe je door te starten met leren!

Ben jij zij-instromer op de Pabo en heb je de Landelijke Reken- en wiskundetoets niet gehaald?
Lees de tips voor zij-instromen RWT-Pabo >

Zorg dat je de basis strategieën kent van het rekenen. Belangrijk is dat je een aantal rekenonderdelen uit je hoofd kent, zoals de keersommen. Dat scheelt tijd op de toets en stress. Dat betekent stampen van de tafels. De keertafels moet je probleemloos uit je hoofd rekenen.

Wist je dat er eigenlijk maar 10 lastige keersommen zijn? Je vindt ze als bonus bijlage in het RWT-Pabo oefentoetsenboek.
Verder is er een handig rekenschema voor breuken, procenten en decimalen. Dat gaat je helpen als je dit uit je hoofd kent, bijvoorbeeld 1/6 is 16,67%, dus 0,1667. Of 3/5 is 60%, dus 0,60 etcetera.

Het metriek stelsel is ook zo’n rekenschema dat je moet leren. Ken je het traplopen als ezelsbruggetje van kilo naar milli? Zorg dat je de stappen kent in lengte, inhoud in liters, gewicht en oppervlakte.

Al deze schema’s staan in het complete 'RWT-PABO Theorie- en Werkboek'. Daar leer je alle reken- en wiskunde stof kennen, die je nodig hebt om de RWT te halen. Per rekenonderdeel wordt alle theorie van de RWT-Pabo helder uitgelegd en zie je voorbeeldsommen. Verder kun je oefenen met meer dan 600 opgaven. Je leert van de antwoorden en uitleg. Zo haal je de RWT-Pabo!

Bekijk het RWT-Pabo Theorie-en Werkboek

5. RWT-Pabo niet gehaald door te weinig vaardigheden

Beheers je de basiskennis rekenen wel, maar mis je de vaardigheden om de sommen op een handige manier op te lossen?
Er is maar een oplossing: oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

Zo ga je opgaven van de RWT-Pabo sneller herkennen en wordt het oplossen van de Cito-toets RWT meer een automatisme. Door veel sommen te oefenen ga je er zeker meer lol in krijgen. Je gaat namelijk de manier van vragen herkennen en weet sneller welke rekenstrategie je kunt gebruiken.

Oefen met 5 RWT-Pabo oefentoetsen, die lijken op de echte RWT-pabo. Dat kun je doen met het RWT-Pabo Oefentoetsenboek. Daarin staan ook de antwoorden met een duidelijke uitleg. Als bonus vind je er handige rekenschema’s, tips en slimme stappenplannen voor elk type som!

Lees meer over 3 manieren RWT-Pabo oefenen

RWT-Pabo score niet gehaald: de norm

De RWT-Pabo heb je niet gehaald als je minder dan 575 punten hebt gescoord.
De landelijke eis voor het halen van de Pabo reken- en wiskundetoets is een score van 575 of meer punten.
Dat is rekenen op referentieniveau 3F (niveau mbo/ havo) en staat ongeveer gelijk aan het cijfer 5,8.
Je moet een RWT-certificaat halen om je Pabo-opleiding succesvol te kunnen afronden.

Vind jij de rekentoets Pabo moeilijk? Moet jij de RWT halen? Ga dan RWT-Pabo oefentoetsen maken. In het 'RWT-PABO Oefentoetsenboek' staan 5 complete voorbeeld rekentoetsen met elk 55 vragen. Zo haal je de RWT!

Ontdek de 7 RWT-Pabo Weetjes

RWT-Pabo niet gehaald? In drie stappen haal je de RWT in de herkansing

In drie stappen pak je jouw te lage score van de RWT-Pabo aan. Welke zijn dat?

 

Stap 1. Zelfkennis:

Hoe ga je te werk?

Heb je de RWT-Pabo niet behaald door slordig werken? Had je tijdgebrek op de toets, last van faalangst of gebrek aan vaardigheden? Vraag jezelf af waarom jij de Pabo reken- en wiskundetoets niet hebt gehaald.
Heb je slordig gewerkt? Dit is de grootste valkuil van het niet slagen voor de RWT-Pabo.
Was je onzeker? Of had je gewoon te weinig tijd voor de toets? Het kan ook zijn dat je niet wist hoe je de opgaven moest aanpakken.
Er zijn vijf redenen waarom Pabo studenten de toets niet halen. Ga na welke reden van niet-slagen voor de RWT voor jou geldt.

Stap 2. Analyse van fouten:

Waar ging het mis?

Op welke rekenonderdelen heb je de RWT-Pabo niet gehaald?
Zoek uit op welke domeinen je een lage RWT score had. Dat doe je door op je hogeschool je toets in te zien! Grijp die kans en kijk welke inzagemomenten er zijn voor de RWT op jouw school.

Bekijk goed op welke rekenonderdelen je de RWT-Pabo niet hebt gehaald.
Ging het hoofdrekenen minder? Of haalde je de RWT-Pabo niet door de gemengde vragen met de verhaaltjessommen? Ga na wat voor type opgaven niet goed gingen.
Bij inzage van de RWT kun je jouw score van deze rekenonderdelen bekijken:

  • Vragen over basisvaardigheden.
  • Vragen over procenten, decimalen, breuken en verhoudingen.
  • Vragen over meten/ meetkunde.
  • Vragen over verbanden/ statistiek.

Als je weet op welke rekenonderdelen je onvoldoende scoorde, kun je daar op focussen. Dat scheelt tijd. Zo kun je gericht werken aan sommen met breuken, verhoudingen of het metriek stelsel. Als je een of meer rekenonderdelen moeilijk vindt, denk dan eens aan bijles of training. Wij helpen je daar graag mee.
Gun jezelf bijles RWT-PABO of volg een complete RWT-Pabo-training in een kleine groep. Op locatie of online.

Stap 3. Stappenplan

RWT-Pabo halen door oefenen

Nu je weet waarom je de RWT-Pabo niet gehaald hebt en op welke onderdelen, kun je aan de slag.
Check wanneer het volgende toets moment is voor de herkansing van de RWT-Pabo op jouw hogeschool. Maak een planning en zorg dat je elke week regelmatig oefent. Begin dus meteen en wacht niet tot een paar weken voordat je herkansing RWT er is.

Start met leren als je basiskennis rekenen zwak is. Pak die stopwatch als tijd je grootste vijand is op de toets. Neem training als bepaalde rekenonderdelen moeilijk blijven.

Maar ga vooral veel OEFENEN. Dat kan met het handige 'RWT-PABO Oefentoetsenboek'.

Daarin staan 5 complete oefentoetsen met elk 55 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de RWT-Pabo.
Je kunt oefenen op drie moeilijkheidsniveaus, aangegeven met sterren. Zo zie je op welk niveau jij presteert met RWT-Pabo. Alle antwoorden met heldere uitleg staan achter in het boek.

Ook kun je de unieke REKEN-Check® doen. Dan zie je voor elke toets jouw scores. Zo ontdek je wat goed gaat en aan welk rekenonderdeel je nog verder moet werken.

Als BONUS vind je in het boek handige rekenschema's, slimme stappenplannen voor sommen en oefentips.

Ga RWT-Pabo oefentoetsen maken. Dan ben je goed voorbereid.
Zo haal je RWT!

Bestel nu het 'RWT-PABO Oefentoetsenboek'.