RWT-Pabo Oefentoets

Een RWT-Pabo oefentoets maken is slim als je voor de Pabo de Landelijke Reken- en wiskundetoets moet halen. Met een oefentoets RWT zie je of je de basisvaardigheden rekenen beheerst en je voldoende snelheid hebt in het maken van sommen. Er is maar één officiële Cito RWT-Pabo oefentoets beschikbaar, die van 2024.

Bekijk de gratis RWT Oefentoets met de antwoorden en de uitwerking > 

Pabo-studenten hebben echter behoefte aan het oefenen van méér RWT-Oefentoetsen. Dat kan met het RWT-Pabo Oefentoetsenboek met daarin 5 complete oefentoetsen. Elke oefentoets heeft 55 vragen en geven een goede afspiegeling van wat je kunt verwachten op de echte RWT.

Boek RWT-Pabo Oefentoetsen

Met het 'RWT-PABO Oefentoetsenboek' kun je op drie niveaus rekentoetsen maken. Dit zijn 1, 2 en 3-ster toetsen.
Elke oefentoets heeft 55 vragen met alle rekenonderdelen. Net als in de echte RWT Pabo-toets. In het boek staan alle antwoorden met heldere uitleg.

Uniek is de REKEN-Check®. Per toets zie je jouw totale rekenscore en je score per onderdeel! Zo weet je aan welke rekenonderdelen van de RWT je nog verder moet werken.

Bestel nu het handige boek 'RWT-PABO oefentoetsen'.
Zo kun je alle onderdelen van de rekentoets oefenen. En ben je goed voorbereid op de toets. 

Zo haal je de RWT-Pabo!

RWT-Pabo Oefentoets 2024

De RWT is een belangrijk onderdeel op de Pabo en wordt ook in het schooljaar 2024 en 2025 gehouden. Je moet slagen voor de RWT om je propedeuse op de Pabo-opleiding succesvol af te ronden. Wil je weten welke RWT-score je nodig hebt op de Pabo? Of hoeveel kansen je voor de RWT hebt?

Bekijk de RWT score >

De RWT wordt door Cito afgenomen en is een computergestuurde adaptieve toets. Deze rekentoets bestaat uit twee onderdelen: hoofdrekenen en gemengde vragen.
In totaal heb je voor de Pabo rekentoets 120 minuten om 55 vragen te beantwoorden. Daarom is het maken van oefentoetsen RWT-Pabo zo belangrijk.

Hier leggen we je uit hoe de RWT in elkaar zit en uit welke onderdelen deze bestaat. Verder zie je een voorbeeld opgave van elk rekenonderdeel. Wat zijn de valkuilen van de RWT-Pabo toets? En hoe kun je het beste oefenen met toetsen voor de RWT?

RWT-Pabo toets onderdelen

Deel 1 toets RWT-Pabo is hoofdrekenen:
17 sommen in 17 minuten

Het eerste onderdeel van de RWT voor elke Pabo-student is hoofdrekenen. Verrassend, maar je mag hier kladpapier bij gebruiken! Dat uitrekenpapier krijg je uitgedeeld.
Voor hoofdrekenen op de RWT krijg je 17 vragen en daarvoor heb je 17 minuten. De opgaven testen je basisvaardigheden rekenen en je snelheid en vaardigheden in o.a. breuken, procenten, decimalen en verhoudingen. Soms krijg je ook een opgave waarbij je goed moet kunnen schatten.

De opgaven van de verschillende rekenonderdelen staan door elkaar. Je geeft antwoord door een getal in te vullen op het invulveld, of door een antwoord te kiezen bij de meerkeuzevragen.
Gemiddeld heb je 1 minuut per vraag.

Dit deel van de RWT-Pabo toets doe je met kladpapier, maar zonder rekenmachine.

Voorbeeld vragen zijn:

  • 4020 + 3065=
  • 30 x 6,99=
  • 4/8 + 1/4 =
  • 24 : 10000 =

    Samengevat hoofdrekenen op de RWT:
  • Type vragen: hoofdrekenen; invulopgaven en meerkeuzevragen.
  • Onderdelen:basisvaardigheden, breuken, procenten, decimalen en verhoudingen.
  • Aantal vragen: 17
  • Totale duur: 17 minuten
  • Tijd per vraag: gemiddeld 1 minuut per vraag.
  • Hulpmiddelen: kladpapier!  (dit is NIEUW t.o.v. de Wiscat)

Deel 2 toets RWT-Pabo zijn gemengde vragen:
38 sommen in 103 minuten

Bij de gemengde opgaven, het tweede deel van de RWT, staan opgaven van alle rekenonderdelen door elkaar heen. Dat gaat over basisvaardigheden, breuken, procenten, decimalen, verhoudingen, meten/ meetkunde, kansberekening en verbanden/ statistiek.

Samengevat gemengde vragen op de RWT:

  • Type vragen: veel verhaal-opgaven; invulopgaven en meerkeuzevragen.
  • Onderdelen: basisvaardigheden, verhoudingen, breuken, procenten, decimalen, meten/ meetkunde, kansen en verbanden/ statistiek.
  • Aantal vragen 38
  • Totale tijd: 103 minuten
  • Tijd per vraag: gemiddeld heb je 2 tot 3 minuten per vraag.
  • Hulpmiddelen: kladpapier, en soms een rekenmachine. (let op het symbool op de toets!)

Basisvaardigheden RWT-Pabo (1)

Hier worden verschillende rekenvaardigheden getest. Het gaat over plus, min, keer en deel sommen. Vaak met grote getallen. Een staartdeling moet je vlot kunnen maken. Je krijgt ook sommen waarbij je moet weten wat de volgorde is van rekenen (wat mag eerst in de som). Ken de voorrangsregels van rekenen dus goed!
Kwadraten en wortels zijn ook belangrijk. Daarvoor is een rekenschema, die je moet kennen. Kladpapier is toegestaan bij alle opgaven, ook bij basisvaardigheden. Maar let op: gebruik handige strategieën om sommen uit te rekenen op papier. Het gaat namelijk om efficiënt rekenen, want je hebt maar beperkte tijd!

Voorbeeld vraag:

  • 28042 : 14 =

Verhoudingen RWT-Pabo (2)

Dit zijn opgaven waar gewerkt wordt met een schaal. Bereken bijvoorbeeld wat de grootte van iets is in werkelijkheid, waarbij de schaal gegeven is. Je gebruikt daarvoor de schaaltabel. Ook de verdelingstabel moet je kunnen toepassen.

Voorbeeld vraag:

  • Stel: de schaal op een kaart is 1 : 250. Je wilt weten wat in werkelijkheid de lengte is van een kanaal van 4 cm op de kaart. Hoe lang is dan het kanaal?

Breuken RWT-Pabo (3)

Bij breuken komen plus, min, keer en deel sommen voor. Je moet weten wat samengestelde breuken zijn en hoe je daarmee rekent. Er zijn belangrijke stappenplannen en regels die horen bij breuken. Die moet je goed kunnen toepassen. Zo moet je breuken kunnen verkleinen. Dat heet vereenvoudigen. Het gelijknamig maken van breuken is ook een vaardigheid die veel voorkomt. Breuken kunnen klein zijn (1/2), maar kunnen ook als groot getal voorkomen (1852 2/3). Tot slot zijn er verhaal-opgaven waar je breuken uit de tekst moet kunnen halen om ze daarna te vergelijken.

Voorbeeld vraag:

  • 1/6 deel van 360=

Ken je het breuken-decimalen-procenten schema al?
Je vindt dit handige rekenschema als BONUS in het 'RWT-PABO Oefentoetsenboek'. Daar vind je ook slimme stappenplannen voor rekenen en tips.

Bekijk het boek 'RWT-PABO Oefentoetsenboek'

Procenten RWT-Pabo (4)

Bij vragen over procenten zijn er veel mogelijkheden. Er zijn basis sommen, zoals “Wat is 25% van 200?” Moeilijke vragen gaan bijvoorbeeld over het uitrekenen van btw. Bij dit soort sommen mag je vaak een rekenmachine op de computer gebruiken.

De vaardigheid van het gebruiken van een ‘kruistabel’ is slim. Verder moet je handig zijn met het kunnen verschuiven van de komma. Zo kun je gemakkelijk 10% en 1% uitrekenen van getallen. Opgaven over procenten kunnen ook op de toets gecombineerd zijn met breuken. Verder zijn er op de RWT sommen die gaan over korting of rente. En er zijn opgaven over alcoholpercentages. Je kunt je op dit soort RWT opgaven goed voorbereiden door RWT oefentoetsen te maken uit het boek.  

Voorbeeld vraag:

  • Wat is 1/4% van 1600

Decimalen RWT-Pabo (5)

Opgaven met decimalen komen geregeld voor, waarbij je een vermenigvuldiging of deling moet maken. Handig is het stappenplan voor kommagetallen als parate kennis te hebben. Deze leer je uit het 'RWT-PABO Theorie- en Werkboek'.
Bij opgaven met kommagetallen is het belangrijk dat je nauwkeurig werkt. Je gaat namelijk komma’s verplaatsen en soms de komma weer terugzetten. RWT-opgaven met decimalen kunnen best lastig zijn. Slordigheidsfouten zijn snel gemaakt. Ook decimalen op de juiste manier afronden is een rekenvaardigheid.

Voorbeeld vraag:

  • 0,03 x 0,005=

In het 'RWT-PABO Oefentoetsenboek' staat een slim stappenplan voor werken met decimalen.

Meten/meetkunde RWT-Pabo (6)

Veel Pabo-studenten vinden het onderdeel meten/meetkunde lastig. Het is ook nog eens een groot rekenonderdeel en op de RWT krijg je veel opgaven, die gaan over meten en meetkunde.
Het metriek stelsel speelt hierin een belangrijke rol. Je moet precies weten welke maten (kilometer, meter, centimeter) worden gebruikt. En wat de volgorde is in het stelsel. Vaak ga je maten omrekenen, bijvoorbeeld van liter naar centiliter.

Bij meten en meetkunde op de RWT hoort ook het berekenen van omtrek, oppervlakte en inhoud. Opgaven over de oppervlakte gaan over vlakke of platte figuren, zoals de rechthoek, driehoek, cirkel, ruit, trapezium en parallellogram.
Vragen over het berekenen van de inhoud gaan over ruimtelijke figuren, zoals kubus, balk, bol, cilinder, piramide en kegel. Veel formules moet je goed uit je hoofd kennen. Soms krijg je op de cito toets de formule erbij met pi.

Verder horen bij meten en meetkunde opgaven over snelheid. Je moet in verhaalsommen kunnen omrekenen van meter per seconde, naar kilometer per uur. Of andersom. En je moet coördinaten kunnen aflezen in een assenstelsel.

Voorbeeld vraag:

  • Een aquarium heeft de volgende afmetingen: 25 dm x 5 m x 65 cm. Wat is de inhoud van het aquarium in liters?

Tip: Weten hoe je handig maten kunt omrekenen?
In het boek 'RWT-PABO oefentoetsen' staat een handig overzicht van het metriek stelsel.

Bekijk het boek 'RWT-PABO oefentoetsen'

Kansberekening RWT-Pabo (7)

Bij kansberekening maak je gebruik van breuken. De vragen gaan vaak over dobbelstenen en speelkaarten. Opgaven kunnen ook gaan over het aantal mogelijkheden, bijvoorbeeld over het aantal mogelijke kentekenplaten met een bepaalde letter en cijfer opbouw.  


Voorbeeld:

  • Wat is de kans dat je met een dobbelsteen eerst een 2 gooit en daarna een 3 of 6?

Verbanden en statistiek RWT-Pabo (8)

Dit is een nieuw rekenonderdeel vergeleken met de vorige Wiscat toets. Het bestaat uit formules, vergelijkingen, diagrammen en grafieken en is een groot rekenonderdeel op de RWT.
Je moet o.a. een vergelijking kunnen oplossen met letters en getallen. Wat is de waarde van een letter? Ook formules goed kunnen toepassen is een onderdeel. Bij een lijngrafiek moet je kunnen bedenken wat er gebeurt als een waarde verandert. Heb je al kennis over het startgetal en hellingsgetal?
Tot slot moet je veel diagrammen en grafieken kunnen herkennen en informatie kunnen aflezen, zoals van een staafdiagram, cirkeldiagram en stroomschema. Nauwkeurig kijken en lezen is belangrijk.

RWT-Pabo oefentoetsen maken

Wil jij goed voorbereid zijn op de RWT-Pabo? Ga dan oefenen met RWT-toetsen.

Bestel nu het handige 'RWT-PABO Oefentoetsenboek'.
Daarin staan 5 complete oefentoetsen met elk 55 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de RWT.
Je kunt oefenen op drie moeilijkheidsniveaus, aangegeven met sterren. Zo zie je hoe jij scoort met de RWT oefentoetsen.
Alle antwoorden met heldere uitleg staan in het boek.

Ook kun je de unieke REKEN-Check® doen. Dan zie je voor elke toets jouw scores. Zo ontdek je wat goed gaat en aan welk rekenonderdeel je nog verder moet werken.

Als BONUS vind je in het boek handige rekenschema's, slimme stappenplannen en oefentips.

Ga RWT-Pabo oefentoetsen maken. Dan ben je goed voorbereid.
Zo haal je de RWT!

Bestel nu het 'RWT-PABO Oefentoetsenboek'.