Pabo Rekentoets (RWT)

De Rekentoets Pabo is een verplichte toets, die elke Pabo-student in het eerste jaar maakt en heet officieel de Landelijke Reken Wiskunde Toets voor de Pabo.
Deze Landelijke Reken-wiskunde toets (RWT) vervangt de Wiscat vanaf 1 september 2024.

Waarom moet je de rekentoets pabo doen? 
De pabo rekentoets is ingevoerd, omdat bleek dat veel studenten de basisvaardigheden van het rekenen niet beheersen, wanneer ze voor de klas komen te staan. Tot 31 augustus maakt iedere student nog de Wiscat. Vanaf 1 september 2024 wordt dat de Landelijke Reken-wiskunde toets (RWT). Cito heeft de Wiscat en de RWT voor de pabo ontwikkeld. 

Deze rekentoets Pabo maak je op de computer en is een adaptieve toets. Dat inhoudt dat tijdens het maken de toets de opgaves zich aanpassen aan jouw niveau.

Iedere student krijgt meestal twee kansen om de toets te halen in het eerste jaar van de opleiding. Bovendien mag je de toets ook al een keer voor de start van de opleiding maken, dat is een extra toetskans. Haal je deze RWT toets al voordat je studie start, dan hoef je deze niet nog een keer te maken. Je RWT-pabo score telt dan mee voor het behalen van je propedeuse.

Pabo rekentoets niet gehaald?

Haal je de RWT niet in je eerste jaar, dan heb je niet je propedeuse gehaald. Wat dat betekent verschilt per opleiding. Soms krijg je een Dringend StudieAdvies. Dat betekent: je hoeft de Pabo niet te verlaten als je de toets nog niet gehaald hebt. Bij andere opleiding is de RWT onderdeel van het BSA (Bindend Studie Advies). Dat betekent dat je de opleiding moet verlaten.

Mag je jouw opleiding voortzetten? Dan heb je meestal nog twee kansen in het tweede jaar om de pabo rekentoets, de RWT te halen.

Reken- en wiskundetoetsen Pabo

Er bestaan twee reken- en wiskunde toetsen op de Pabo.

De rekentoets PABO is één van de twee landelijke rekentoetsen op de Pabo, die in 2024 en 2025 worden afgenomen. Het verschil tussen de twee rekentoetsen pabo:

  • De rekentoets pabo die je in het eerste jaar van de opleiding krijgt, is de Landelijke Reken-wiskunde toets (RWT). In deze toets gaat het om jouw basisvaardigheden rekenen, die je tijdens je baan als juf of meester nodig hebt. Zij-instromers moeten de RWT halen als onderdeel van het geschiktheidsonderzoek.
    Cito beheert de database met sommen van de PABO rekentoets.
  • De vervolgtoets op de rekentoets PABO is de LKT: de Landelijke Kennisbasis Toets rekenen-wiskunde. Daar wordt jouw didactische kennis over het rekenen getoetst. Deze toets bevat meer wiskunde onderdelen en wordt meestal in het derde jaar van de Pabo afgenomen. 10voordeleraar bepaalt de inhoud van deze rekentoets.
    Meer over deze: Kennisbasis toets rekenen-wiskunde >

Je moet beide rekentoetsen op de pabo halen om te slagen.

Score en niveau Pabo rekentoets

Het landelijke niveau van de rekentoets pabo is vastgesteld op referentieniveau 3F. Dat staat gelijk aan rekenen op niveau mbo/ havo.

De landelijke eis voor deze pabo rekentoets, de zogenaamde cesuur, is nog niet bekend.
In juli 2024 zal een comité de te behalen norm, de cesuur, bekend maken. Voor iedere pabo-opleiding wordt dan dezelfde normering toegepast. Er wordt dan niet meer gewerkt met een score van 103 of 120, zoals voor de Wiscat nodig was.

Hoe moeilijk is de rekentoets Pabo?

Moet jij de rekentoets halen? Start met het begrijpen van de rekentheorie die hoort bij de Landelijke Reken-wiskunde toets (RWT).
Leer de stof van alle rekenonderdelen. En ga oefenen met losse oefensommen.

BELANGRIJK:
Vanaf september 2024 kun je je perfect voorbereiden op de Landelijke Reken- en wiskundetoets (RWT) door te leren en oefenen met:
Boeken    | Training    | e-learning
van PaboRekenacademy

voorheen wiscatoefenen.nl

 

Onderdelen Pabo rekentoets

De Pabo rekentoets bestaat uit twee onderdelen: hoofdrekenen en gemengde vragen

Op de Pabo rekentoets in 2024 en 2025 krijg je sommen over: Hoofdrekenen, Basisvaardigheden, Verhoudingen, Procenten, Breuken, Kommagetallen, Meten/ meetkunde, Verbanden en Statistiek.

 

Hoeveel tijd heb je voor de Pabo rekentoets?

In totaal heb je 120 minuten de tijd om 55 opgaven van de rekentoets pabo te maken.
In het eerste deel krijg je 17 hoofdreken vragen. Daarvoor heb je 17 minuten. Je mag kladpapier gebruiken!
Het tweede deel van de toets bestaat uit 38 gemengde opgaven. Daarvoor heb je 103 minuten.

Voor dit rekenonderdeel mag je ook kladpapier gebruiken en soms een digitale rekenmachine bij de opgaven.

Hoe gaat de rekentoets Pabo?

De Pabo reken- en wiskunde toets is een adaptieve toets. Dat betekent dat de digitale rekentoets zich continue aanpast aan jouw niveau. Als je een vraag goed hebt, wordt de volgende som moeilijker. De antwoorden in de toets worden steeds nagekeken door de computer. Uit een grote database van honderden vragen kiest de computer steeds een nieuwe rekenvraag. Tijdens het maken van de toets weet jij niet of je de vraag goed of fout hebt beantwoord.

Met behulp van een muis of toetsenbord geef je antwoord op de vragen. Zo moet je het antwoord aanklikken bij een meerkeuze vraag. Vaak krijg je sommen, waar je het antwoord zelf moet uitrekenen. Dan typ je het antwoord in. Af en toe zal rechtsboven op het computerscherm een icoontje van een rekenmachine te zien zijn. Als je hierop klikt, verschijnt er een rekenmachine in je beeld. Daar kun je de berekening uitvoeren. Je mag geen eigen rekenmachine gebruiken.

De toets wordt meestal gehouden op de locatie waar je de pabo-opleiding volgt. Voor deze rekentoets is een lokaal nodig met meerdere computers.
Je hebt voor de Pabo reken- en wiskundetoets 120 minuten de tijd. Een uitzondering is als je bijvoorbeeld een verklaring van dyslexie hebt. Je hebt dan recht op tijdverlenging en krijgt 30 minuten extra de tijd. Totaal heb je dan 150 minuten voor het maken van de Pabo rekentoets.
Voordat de rekentoets begint, ben je zo’n 15 tot 20 minuten van tevoren aanwezig.

Wat meenemen naar de rekentoets op de pabo?

Je moet een geldig legitimatiebewijs meenemen naar de Wiscat om de toets te mogen doen. Een pen of potlood meenemen is zeker handig.
Kladpapier voor het eerste en tweede gedeelte van de toets krijg je van school. Een rekenmachine mag je NIET meenemen.

Alle info over de RWT rekentoets Pabo 2024-2025

De RWT rekentoets pabo 2024-2025 ziet er als volgt uit.

  • De Pabo rekentoets (de Landelijke Reken- en wiskundetoets (RWT)) is adaptief.
    Dat houdt in, dat de toets de moeilijkheidsgraad van de opgaven aanpast aan jouw vaardigheid. Als je een opgave goed beantwoordt, krijg jij een nieuwe opgave die op een hoger niveau ligt. Je krijgt dus een toets op maat.
  • De rekentoets bestaat uit twee delen: hoofdrekenen en gemengde vragen.
  • De toets gaat over de domeinen:
    • Hoofdrekenen
    • Basisvaardigheden
    • Verhoudingen,  procenten, breuken, kommagetallen
    • Meten en meetkunde
    • Verbanden en statistiek
  • Wie de Pabo rekentoets doet krijgt 55 opgaven, waarvoor je totaal 120 minuten de tijd hebt.
  • Het onderdeel hoofdrekenen heeft 17 vragen. Daarvoor heb je 17 minuten de tijd hebt. Het tweede deel van de pabo rekentoets bestaat uit 38 gemengde opgaven, waarvoor je 103 minuten de tijd hebt.
  • De tijdsverlenging voor studenten met dyslexie is een half uur.
  • Het computerprogramma van Cito kijkt je antwoorden meteen na. De meeste studenten zullen snel de definitieve uitslag van de rekentoets pabo krijgen.
  • Je toets kun je inzien op school, je krijgt ook een terugkoppeling op je uitslag.

Ervaringen met de rekentoetsen Pabo

De ervaringen van studenten, die één of meerdere reken- en wiskundetoetsen Pabo hebben gedaan, lopen nogal uiteen. De een vindt het wel meevallen, de ander vindt meten/meetkunde of de verhaaltjessommen niet te doen. Of ervaart het aantal vragen als te veel.
Uit onderzoek onder studenten naar de ervaringen van vorige Pabo reken- en wiskundetoetsen zien we 5 grote struikelblokken in de toets:

  • 1. Hoofdrekenen
    Vaak hebben studenten tijdgebrek: voor iedere vraag heb je gemiddeld 1 minuut.
  • 2. Decimalen
    Het werken achter-de-komma blijft voor sommigen verwarring geven.
  • 3. Breuken
    De regels voor breuken worden slecht toegepast: de theorie zit er niet goed in.
  • 4. Verbanden en Statistiek
    Veel gegoochel met verhaaltjessommen: het stappenplan wordt niet gebruikt.
  • 5. Meten/Meetkunde
    Dit onderdeel vinden veel Pabo studenten het moeilijkst: dit verhelp je door veel te oefenen.

Voorkom deze struikelblokken met een goede voorbereiding op de Landelijke Reken- en wiskundetoets voor de pabo (RWT).


Vanaf september 2024 kun je je perfect voorbereiden op de Landelijke Reken- en wiskundetoets (RWT) door te leren en oefenen met:

Boeken | Training | e-learning
van PaboRekenacademy.nl

voorheen wiscatoefenen.nl