Zij-instroom Pabo rekentoets

info over de nieuwe Reken- en wiskundetoets (RWT) voor zij-instromers

Ga je het zij-instroom traject van de Pabo doen? Dan maak je een loopbaan switch en kies je bewust voor het prachtige vak van leerkracht in het basisonderwijs.

Je kunt starten als zij-instromer van de pabo met een afgeronde hbo-bachelor of wo-opleiding en voldoende beroeps- en maatschappelijke ervaring.

Als zij-instromer kies je een basisschool die samen met jou het zij-instroom traject start.
Je gaat aan de slag in het basisonderwijs en bent werknemer met salaris. Meestal in twee jaar haal je je bevoegdheid op de Pabo.

Je volgt als zij-instromer een geschiktheidsonderzoek voor de pabo. Dit onderzoek geeft aan of je geschikt bent om als zij-instromer opgeleid te worden. Dat betekent dat je in staat bent om direct als leraar basisonderwijs voor de klas te staan (onder begeleiding). Bovendien geeft het onderzoek het inzicht of je in staat bent binnen 2 jaar het zij-instroomtraject aan de lerarenopleiding af te ronden.

Voor het geschiktheidsonderzoek is het van belang dat je over voldoende maatschappelijke- en beroepservaring beschikt. Ook heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig.

Pabo zij-instromer geschiktheidsonderzoek

Het geschiktheidsonderzoek bestaat uit 4 stappen.

1. Het voortraject:
Je vindt een school waar je alvast ervaring opdoet. Zo kun je kennismaken met de praktijk en zien of het vak van leraar basisonderwijs je echt aanspreekt.

2. De Landelijke Reken-wiskunde toets voor de Pabo (RWT)
Deze rekentoets op de Pabo is verplicht. Je moet de Pabo rekentoets, de RWT-pabo, halen voordat je een volgende stap kunt zetten in het geschiktheidsonderzoek.
Alles over de Landelijke Reken-wiskunde toets voor de Pabo >

3. Jouw portfolio
Na het halen van de Landelijke Reken-wiskunde toets voor de Pabo (RWT) ga je aan de slag met je ontwikkelingsportfolio. Een belangrijk onderdeel van het geschiktheidsonderzoek. Doel is dat je laat zien welke competenties je al hebt voor leerkracht basisonderwijs.

4. Een assessment
Je krijgt een criterium gericht interview met twee assessoren. Dit is een gesprek over de kwaliteiten en vaardigheden die je meeneemt als leerkracht basisonderwijs. Verder krijg je een lesobservatie en een reflectiegesprek met een eindbeoordeling.

Aan het einde van het geschiktheidsonderzoek krijg je te horen of je geschikt bent voor het zij-instroom traject van de Pabo. In plaats van het zij-instroom traject kun je ook kiezen voor de flexibele deeltijdopleiding van de Pabo.

Zij-instroom Pabo reken- en wiskundetoets

Vaak is de Landelijke Reken-wiskunde toets voor de Pabo (RWT), de verplichte rekentoets van de pabo, een obstakel voor zij-instromers. De uitslag van deze Pabo rekentoets is namelijk doorslaggevend in de geschiktheidsprocedure.

Pabo-opleidingen hanteren een cesuur. Dit houdt in: je moet een gemiddeld aantal punten halen boven een bepaalde norm. Deze cesuur wordt in de zomer van 2024 vastgesteld. Deze score voor de Landelijke Reken-wiskunde toets Pabo moet je als zij-instromer halen, om de Pabo te kunnen volgen.

Haal je de rekentoets al ‘voor de poort’? Dan kun je verder met het geschiktheidsonderzoek en starten met de Pabo-opleiding.

In de propedeuse van je opleiding heb je nog twee kansen om de Pabo RWT rekentoets te halen.

Alles over het oefenen voor de RWT-Pabo >

RWT halen voor zij-instromers Pabo

Veel zij-instromers die de pabo willen doen, geven aan de Pabo rekentoets moeilijk te vinden. Dat was al zo bij de voorloper van de RWT rekentoets, namelijk de Wiscat.
Vaak is de basiskennis voor het rekenen en wiskunde weggezakt. Verder zijn de rekenvaardigheden verslapt en gaat het rekenen niet meer zo vlot. Een andere groep zij-instromers schat de RWT, de rekentoets van Cito, te licht in. Meestal is er dan te weinig geoefend met de sommen of te laat gestart met het leren voor de toets.

Als zij-instromer kun je de RWT-Pabo halen met een goede voorbereiding. Dat gaat in drie stappen: plannen, leren en oefenen.

Stap 1. Plannen van rekenonderdelen.
Maak eerst een goede planning als je start met oefenen voor de RWT-pabo toets. Bekijk welke rekenonderdelen er zijn. Schat in hoeveel tijd je nodig hebt om te oefenen. Wanneer heb je de toets? Reken dan terug in weken en maanden, deel je tijd in en begin niet te laat. Probeer 2-4 keer per week tijd te vinden om aan het rekenen te werken.

Stap 2. Leren van rekenregels.
Zorg ervoor dat je eerst de rekenregels kent die horen bij alle rekenonderdelen van de Landelijke Reken-wiskunde toets voor de Pabo. Dit is de basistheorie van rekenen. Leer deze regels over o.a. breuken, decimalen en procenten uit je hoofd. Ook het metriek stelsel moet je kennen.

Stap 3. Oefenen van RWT sommen.
Ga daarna oefenen met het maken van oefentoetsen voor de Landelijke Reken-wiskunde toets voor de Pabo (RWT).

Zij-instroom Pabo rekentoets
1

PLANNEN

Maak een plan
per week.
Zij-instroom Pabo rekentoets
2

LEREN

Leer rekentheorie
uit je hoofd.
Zij-instroom Pabo rekentoets
3

OEFENEN

Oefen veel!
Zo krijg je automatisme.
Zij-instroom Pabo rekentoets
4

RESULTAAT

Zo haal je de Pabo rekentoets!

RWT Training voor zij-instromers

Naast zelfstandig leren en sommen oefenen uit de boeken voor de RWT, kun je ook een Reken-en wiskunde Training volgen. Online of op locatie (in Soest). Zo ben je perfect voorbereid op deze Pabo rekentoets!

Met een RWT training krijg je in 1 dag alle rekenregels uitgelegd met voorbeeldsommen. Ook ga je zelf aan de slag met RWT sommen en worden de antwoorden stap voor stap uitgelegd.

De training wordt gegeven door een echte Pabo reken-Expert en in een kleine groep: online max. 3 tot 4 deelnemers, op locatie max. 5 tot 6 deelnemers.
Zo is er alle aandacht voor jou en kun je ook vragen stellen.

Vanaf september 2024 starten de trainingen. Je kunt je nu alvast aanmelden.

Meld je aan >