Landelijke Reken- en Wiskundetoets Pabo

De Landelijke Reken- en Wiskundetoets voor de Pabo (RWT) is een verplichte toets, die elke student in het eerste jaar van de pabo moet halen. Deze toets bepaalt of de student de basisvaardigheden van het rekenen beheerst en voldoet aan de landelijk vastgestelde norm voor rekenen en wiskunde.

Deze Reken- en Wiskundetoets (RWT) is een vernieuwing van de Wiscat en gaat in vanaf 1 september 2024.
De RWT vervangt dus de Wiscat vanaf het schooljaar 2024-2025. Cito heeft de RWT ontwikkeld in samenwerking met de Pabo Hogescholen.
In het eerste jaar heb je twee kansen om te slagen voor de RWT en is een belangrijk onderdeel voor het behalen van je propedeuse op de pabo.

Hoe is de Reken- en Wiskunde toets pabo opgebouwd?

De Landelijke Reken- en Wiskundetoets Pabo heeft in totaal 55 opgaven, waarvoor je 120 minuten de tijd hebt.
De RWT-Pabo toets bestaat uit twee onderdelen:

  • Het eerste deel op de RWT-pabo is Hoofdrekenen. Dat zijn 17 opgaven waarvoor je maximaal 17 minuten hebt. De tijd stopt automatisch.
    Ben je eerder klaar met hoofdrekenen? Dan kun je door naar het tweede rekenonderdeel. De tijd die je over had, neem je mee als extra tijd naar het volgende onderdeel.
  • Het tweede onderdeel zijn 38 gemengde opgaven. Daarvoor heb je 103 minuten. In dit rekenonderdeel krijg je opgaven door elkaar heen en gaan over de domeinen: basisvaardigheden, kommagetallen, procenten, verhoudingen, meten en meetkunde, verbanden en statistiek.

    Voorbeelden van RWT toetsopgaven zijn recht-toe-recht aan sommen over bijvoorbeeld breuken en procenten en verhaaltjessommen over meten, meetkunde en verhoudingen.

RWT-Pabo kansen

Voor de start van de opleiding wordt er al 1 kans ingebouwd. Je maakt dan de reken- en wiskunde toets “voor de poort”. Haal je de RWT nu al? Dan telt die mee!

In het eerste jaar van jouw pabo-opleiding heb je ook nog kansen om de RWT te halen en zo te slagen voor je propedeuse.
Let op: Het aantal RWT-kansen kan verschillen per opleiding.

Haal je de rekentoets niet?
Informeer bij jouw opleiding wat de gevolgen zijn. Dit verschilt. In sommige gevallen moet je de opleiding verlaten. De RWT is dan onderdeel van een Bindend Studie Advies.  In andere gevallen worden er nog extra kansen aangeboden, bijvoorbeeld in het tweede studiejaar.

Landelijk gelijk?
Er wordt overlegd om voor de RWT binnen het Studie Advies tot een landelijk beleid te komen. Dat besluit is nog niet genomen. In het huidige schooljaar verschilt het per opleidingsinstelling. Vraag dit daarom altijd na voordat je de RWT gaat doen.

Wat moet je leren en kunnen voor de Landelijke Reken- en Wiskundetoets Pabo?

Op de Landelijke Reken- en Wiskundetoets Pabo krijg je opgaven over Hoofdrekenen en over deze 4 domeinen, of terwijl rekenonderdelen:

  1. Basisvaardigheden
  2. Verhoudingen, procenten, breuken, kommagetallen
  3. Meten en meetkunde
  4. Verbanden en statistiek

In vergelijking met de Wiscat, de rekentoets voor de Pabo die tot en met 31 augustus geldt, is er een domein bijgekomen.
Het nieuwe rekenonderdeel op de RWT is verbanden en statistiek. Daarover komen ongeveer 9 opgaven in de reken- en wiskundetoets.

De RWT wordt gemaakt door PABO-studenten van :

Hoe gaat de Landelijke Reken- en Wiskunde toets Pabo?

De RWT-Pabo is een adaptieve reken- en wiskundetoets.
Dat houdt in dat de toets de moeilijkheidsgraad van de opgaven aan jouw vaardigheid aanpast. De computer kijkt direct je antwoorden na. Als je een opgave goed maakt, bepaalt de database de volgende opgave die net iets moeilijker is. Zo wordt aan het eind van de gemaakte toets jouw score en niveau bepaalt. Je krijgt dus een toets op maat.

Jouw score wordt vergeleken met de cesuur voor de RWT, dat is de zak- en slaagnorm. Ligt jouw RWT-score op of boven de landelijk vastgestelde norm, dan ben je geslaagd voor de Landelijke Reken- en Wiskunde toets.

Score en norm Landelijke Reken- en Wiskundetoets 

Met ingang van de start van het schooljaar 2024-2025 zal er een nieuwe normering, de cesuur, zijn voor de RWT. De cesuur bepaalt of een pabo-student de rekentoets haalt of niet.

De landelijke RWT norm is 575. Dat is de slaag-/ zakgrens van de Landelijke Reken- en wiskundetoets voor de Pabo. Als je een score van 575 of hoger hebt, dan heb je de RWT behaald.

Met de RWT bestaan er tussen Pabo-opleidingen geen verschillen meer in de te behalen punten. Elke Pabo-student moet voor de reken- en wiskundetoets van het eerste jaar minimaal 575 punten halen om te slagen.
Daarmee komt een eind aan het verschil in normering tussen de Pabo opleidingen. Dat is tot en met 31 augustus nog de Wiscat score van 103 of 120 punten.

Vanaf 1 september 2024 gaat de Landelijke Reken- en Wiskundetoets voor de pabo afgenomen worden voor nieuwe pabo- studenten, zij-instromers en studenten die de Wiscat niet behaald hebben.
De Wiscat wordt vanaf die datum niet meer afgenomen, maar vervangen door deze vernieuwde Wiscat, de RWT.

Aantal kansen Reken- en Wiskundetoets

Elke startende Pabo-student heeft in het eerste jaar van de opleiding twee kansen om de RWT te halen. (Dit kan per opleiding verschillen)
Voordat het nieuwe schooljaar start, kunnen studenten deze Landelijke Reken- en wiskundetoets al een keer maken als proef. Als je deze toets “voor de poort” haalt, dus voor de start van het schooljaar, telt het slagen voor de RWT al mee. Je hoeft de toets dan niet nog eens te maken. Zo hebben Pabo-studenten eigenlijk drie kansen om de RWT te halen in het eerste jaar als onderdeel van hun propedeuse.

Een zij-instromer die de Pabo wil doen, maakt de RWT als onderdeel van het geschiktheidsonderzoek. Zij-instromers maken de rekentoets ook voor de start van de opleiding. Zij hebben dan in het eerste jaar nog twee kansen.

Landelijke Reken- en Wiskundetoets niet gehaald

Als je de RWT niet haalt in het eerste jaar, kan het zijn dat je de Pabo moet verlaten. DE RWT is dan onderdeel van het Bindend StudieAdvies. (BSA). Bij sommige Pabo-opleidingen mag je wel doorstromen naar het volgende jaar. 
Je krijgt dan wel een dringend advies de RWT als nog te halen. Maar je hoeft de Pabo niet te verlaten!

In het tweede jaar heb je vaak opnieuw twee kansen om de RWT te halen. Dat geldt ook als de Pabo-student in het tweede jaar de RWT niet haalt. Je mag dan soms toch door naar het derde jaar van de opleiding en krijgt dan opnieuw twee kansen voor de RWT.
Uiteindelijk moet elke Pabo-student de Landelijke Reken- en wiskundetoets halen om een diploma op de pabo te krijgen. Informeer welk beleid jouw Pabo-opleiding hanteert.

Goed om te weten:
In het derde jaar van de Pabo maken studenten nog een andere rekenen-en wiskunde toets. Dat is de Kennisbasis toets rekenen-wiskunde (LKT).
Deze toets is samengesteld door 10voordelaar. In deze toets worden meer begrippen en didactische vaardigheden van het rekenen getoetst.

RWT-Pabo kansen

Voor de start van de opleiding wordt er al 1 kans ingebouwd. Je maakt dan de reken- en wiskunde toets “voor de poort”. Haal je de RWT nu al? Dan telt die mee!

In het eerste jaar van jouw pabo-opleiding heb je ook nog kansen om de RWT te halen en zo te slagen voor je propedeuse.
Let op: Het aantal RWT-kansen kan verschillen per opleiding.

Haal je de rekentoets niet?
Informeer bij jouw opleiding wat de gevolgen zijn. Dit verschilt. In sommige gevallen moet je de opleiding verlaten. De RWT is dan onderdeel van een Bindend Studie Advies.  In andere gevallen worden er nog extra kansen aangeboden, bijvoorbeeld in het tweede studiejaar.

Landelijk gelijk?
Er wordt overlegd om voor de RWT binnen het Studie Advies tot een landelijk beleid te komen. Dat besluit is nog niet genomen. In het huidige schooljaar verschilt het per opleidingsinstelling. Vraag dit daarom altijd na voordat je de RWT gaat doen.

Inzage RWT Pabo

Je hebt als Pabo-student recht op inzage van de door jouw gemaakte Landelijke Reken- en Wiskundetoets. Dat kan op je eigen hogeschool. Daarvoor plant de school een moment in.
Dan krijg je inzage hoe je gescoord hebt op de toets in de verschillende reken domeinen.

Zo zie je of je de RWT stof beheerst van de rekendomeinen: naast hoofdrekenen zijn dat: basisvaardigheden, kommagetallen, procenten, breuken en verhoudingen, meten/meetkunde en verbanden en statistiek.
Zo wordt ook duidelijk aan welk domein je nog verder moet werken.
TIP! Je hoeft dus niet meer naar Cito in Arnhem toe voor inzage in de reken- en wiskundetoets.  

Hulpmiddelen bij de Landelijke Reken- en Wiskundetoets

Je mag niets meenemen naar het lokaal waar je de toets gaat maken. Dus geen eigen kladpapier of rekenmachine. Ook het dragen van een smartwatch is niet toegestaan.
Vooraf aan de toets wordt kladpapier uitgedeeld.

Nieuw op de rekentoets voor de pabo is dat je bij het onderdeel hoofdrekenen kladpapier mag gebruiken! Dat mocht op de Wiscat niet (dat was de voorloper op de RWT-Pabo).
Bij het onderdeel gemengde opgaven mag je ook kladpapier gebruiken. Bovendien zie je bij sommige opgaven in je beeldscherm het icoontje van een rekenmachine verschijnen. Deze digitale rekenmachine is jouw hulpmiddel bij zo’n opgave!

Oefenen voor de Landelijke Reken- en wiskundetoets?

Wil je oefenen voor de Landelijke Reken- en wiskunde toets pabo?

Ga je dan op tijd voorbereiden! Start met het leren van de theorie en rekenregels en ga oefenen met oefentoetsen voor deze reken- en wiskundetoets.

Dat kan met de volgende boeken:

  • Theorie- en werkboek voor de Landelijke reken- en wiskundetoets pabo
  • Oefentoetsenboek voor de Landelijke reken- en wiskundetoets pabo
  • Top 50 Meest gemaakte fouten op de RWT-Pabo

Lees alles over deze RWT-boeken >