RWT-PABO score

Wil je slagen voor je propedeuse op de Pabo? Dan moet je een voldoende scoren voor de RWT-Pabo. Dat is de Landelijke Reken- en Wiskundetoets voor de Pabo. Kortweg RWT of soms ‘de nieuwe Wiscat’ genoemd.

De RWT is een verplichte, adaptieve rekentoets op de Pabo. In het eerste jaar van de Pabo doen alle studenten deze rekentoets. Voor zij-instromers is de RWT een onderdeel van het geschiktheidsonderzoek bij de start van de Pabo-opleiding.

De uitslag van de RWT-Pabo laat jouw vaardigheidsscore van rekenen en wiskunde zien. Je ontvangt voor het onderdeel hoofdrekenen en gemengde opgaven een vaardigheidsscore. Ook voor de verschillende rekenonderdelen (domeinen) zie je jouw RWT-score.
Dat is voor de 4 onderdelen: basisvaardigheden, decimalen- breuken- procenten- verhoudingen, meten- meetkunde en verbanden- statistiek.

Met een RWT score van 575 punten of meer ben je geslaagd voor deze Pabo rekentoets. Dan ontvang je een certificaat via je hogeschool.
Je hebt twee herkansingen voor de RWT-Pabo.

 

RWT-score en punten

Met een RWT-Pabo score van 575 punten of hoger, heb je een voldoende behaald voor de RWT. Dat is de landelijke zak- en slaag grens voor de RWT. Deze landelijke norm is vastgesteld door het LOBO. Cito neemt de RWT af.
Voor de RWT-Pabo kun je maximaal 1000 punten behalen.
Ben je geslaagd voor de Landelijke Reken- en wiskunde toets voor de Pabo, dan ontvang je een certificaat via je eigen hogeschool.

Is jouw RWT-score te laag en ben je gezakt voor de Pabo-toets? Ga je toets dan inkijken. Daar leer je veel van. Je kunt jouw gemaakte toets en beoordeling daarvan inzien op je eigen hogeschool. Bekijk daarvoor het inzagemoment van je Pabo.

Verschil score RWT en Wiscat

De Wiscat wordt niet meer afgenomen en is per 1 september 2024 vervangen door de Landelijke Reken- en Wiskunde Toets (RWT).

Bij de Wiscat was de norm gesteld op het behalen van 103 punten of 120 punten. Deze norm verschilde per Pabo-opleiding. Voor het schooljaar 2024-2025 is de Wiscat verdwenen en daarmee de verschillen tussen de Pabo-opleidingen in de rekenscore.

Alle Pabo-studenten moeten voor de RWT dezelfde norm (cesuur) halen.
De landelijke RWT norm is 575. Dat is de slaag-/ zakgrens van de Landelijke Reken- en wiskundetoets voor de Pabo. Als je een score van 575 of hoger hebt, dan heb je de RWT behaald.

Met de RWT bestaan er tussen Pabo-opleidingen geen verschillen meer in de te behalen punten. Elke Pabo-student moet voor de reken- en wiskundetoets van het eerste jaar minimaal 575 punten halen om te slagen.

De RWT wordt gemaakt door PABO-studenten van :

Hoe is de RWT score opgebouwd?

In de Landelijke Reken- en Wiskunde Toets zijn de opgaven, naast het hoofdrekenen, verdeeld over vier domeinen (rekenonderdelen).
Zorg ervoor dat je deze vaardigheden van rekenen en wiskunde beheerst om een voldoende RWT-score te halen.

De volgende onderdelen zitten in de RWT-pabo:

  1. Hoofdrekenen
  2. Basisvaardigheden
  3. Verhoudingen, procenten, breuken, kommagetallen
  4. Meten en meetkunde
  5. Verbanden en statistiek

Van deze rekenonderdelen bestaan handige rekenschema’s. Zo is er een rekenschema voor de moeilijkste keersommen/ tafels, een verhoudingstabel tussen breuken, procenten en decimalen, het metriek stelsel en een kwadraten/wortel tabel.

Welk niveau is de RWT-Pabo?

Het niveau voor de RWT-Pabo is door Cito vastgesteld op niveau 3F. Dat is rekenen op examenniveau van mbo of havo.

Zo geeft het RWT-niveau aan of de pabo-student de rekenvaardigheden voldoende beheerst.

Je moet zo’n 80% van het rekenniveau 3F halen om te slagen voor de landelijke reken-en wiskundetoets voor de pabo.

In de toets zitten sommen over onderdelen zoals breuken, decimalen, procenten en meten. Er zijn ook rekenopgaven die géén onderdeel zijn van het niveau 3F, zoals kansberekening, rekenen met formules en sommen met informatieverwerking.
Doel van de RWT is dat Pabo-studenten laten zien dat zij BOVEN de rekenstof van 3F niveau staan.

Hoeveel fouten op de RWT-Pabo?

Je mag opgaven fout maken in de pabo reken- en wiskunde, mits je totale RWT-score niet onder de landelijk bepaalde cesuur komt. Die minimale score heb je nodig om de RWT-pabo te halen.

Cito vertelt niet hoeveel fouten je mag maken, aangezien de Landelijke reken- en wiskundetoets adaptief is. Het is belangrijk dat je steeds iets moeilijkere sommen goed maakt. Daarmee laat je zien dat je de inhoud van het referentieniveau 3F goed beheerst. 
Zo haal je de RWT op de pabo!

 

RWT score halen op de Pabo

Een hoge score halen voor de RWT-pabo doe je met een goede voorbereiding. Dat kun je zelf doen. Hoe?

Start met het leren en begrijpen van alle reken- en wiskunde stof. Zorg ervoor dat je alle rekenstrategieën kunt toepassen. 
Ga dan je toetsvaardigheid voor de RWT-pabo verbeteren. 

Hoe ziet een RWT pabo toets eruit?

Je maakt de RWT-Pabo op een computer op jouw eigen hogeschool. In totaal krijg je 55 opgaven. Daarvoor heb je 2 uur de tijd.

Deze Landelijke Reken- en wiskunde toets bestaat uit twee onderdelen.

Het eerste rekenonderdeel is hoofdrekenen. Dat zijn 17 opgaven, waarvoor je 17 minuten hebt. Je mag daarbij kladpapier gebruiken!

Het tweede rekenonderdeel bestaat uit 38 gemengde opgaven, daarvoor heb je dan nog 103 minuten. Kladpapier gebruiken is toegestaan. Ook zijn er opgaven waarbij je de digitale rekenmachine mag gebruiken.
TIP: Let op het icoontje van de rekenmachine bij de opgaven op de cito-toets!

RWT is adaptieve pabo toets

De Landelijke Reken- en wiskundetoets is een adaptieve toets.

Na elk antwoord dat je geeft, krijg je een nieuwe opgave. Deze reken- en wiskunde toets is adaptief. Dat houdt in, dat als je een goed antwoord geeft, de database van Cito een volgende opgave selecteert die net iets moeilijker is. Je krijgt dus een reken- en wiskundetoets op maat!

Zo wordt jouw rekenniveau aan het einde van de toets vastgesteld. Je kunt niet meer terug naar een vorige som als je een antwoord hebt gegeven.

Wat moet je kunnen voor de RWT?

Deze rekenvaardigheden zijn vereist op de RWT-Pabo:

  • Basisvaardigheden, zoals tafels, grote keer, plus, min-sommen en delingen.
  • Kwadraten en wortels.
  • Het metriek stelsel.
  • Het procenten-breuken- decimalen schema.
  • Rekenregels kunnen toepassen voor breuken, decimalen en procenten.
  • Toepassen van de kruistabel, schaaltabel en verdelingstabel.
  • Meten en meetkunde opgaven met figuren.
  • Verbanden en statistiek, dit is een nieuw rekenonderdeel vergeleken met de Wiscat!

Hoeveel tijd heb je voor de RWT-Pabo?

Voor de RWT-Pabo heb je 120 minuten de tijd. Daarin maak je 55 opgaven.
Het eerste deel van de RWT-pabo bestaat uit 17 hoofdreken vragen, waarvoor je 17 minuten de tijd hebt.
Voor het tweede deel van de RWT-pabo krijg je 38 gemengde vragen en daarvoor heb je 103 minuten.

RWT-pabo uitslag

De RWT uitslag zal je snel ontvangen via je eigen hogescjool na het maken van de toets. De computer kijkt namelijk direct per vraag jouw antwoord na. Soms krijg je dezelfde dag nog de uitslag, maar meestal binnen twee weken.

De Pabo reken- en wiskundetoets is namelijk adaptief. Dat wil zeggen: de toets past de moeilijkheidsgraad van de opgaven aan jouw vaardigheid aan. Hoe werkt dat?
Als je een som goed beantwoordt, krijg jij een nieuwe som. Die is moeilijker en ligt op een hoger niveau. Als je veel foute antwoorden geeft, gaat het niveau niet omhoog. Dan is jouw RWT-pabo score te laag en haal je de toets niet. Je krijgt dus een reken- en wiskundetoets op maat.
Je antwoorden worden door het programma meteen nagekeken. Zo hoef je niet meer weken te wachten op je RWT-uitslag.

Hoe haal je een hoge RWT-Pabo score?

Een hoge RWT-pabo score halen, begint bij het beheersen van de basisvaardigheden voor rekenen en wiskunde. Bekijk deze 5 tips om een maximale RWT score te halen.

  • Tip 1: Hoge Pabo rekenscore op keersommen en tafels.
    De keertafels moet je allemaal probleemloos uit je hoofd kennen. Zonder na te denken. De tafel van 1, 10 en 5 zijn het makkelijkst. Besteed je tijd aan de moeilijkste keersommen, dat zijn er maar 20!
  • Tip 2: Kwadraten en wortels leren voor goed scoren op de RWT.
    Net als de tafels moet je de kwadraten en wortels uit je hoofd kennen. Dit zijn echt basisvaardigheden. Leer ze, net als een vreemde taal, twee kanten op. Hoe beter je ze weet, hoe vlotter je door de toets gaat, hoe hoger je RWT-score.
  • Tip 3: Ken het metriek stelsel voor een betere RWT-pabo score.
    Zorg dat je het schema van kilo naar milli kan dromen. Gebruik het ezelbruggetje van traplopen. Weet je het nog? Omhoog lopen = keer. Omlaag lopen = delen.
  • Tip 4: Verhoudingen tussen breuken, procenten en decimalen weten.
    Hier is een rekenschema voor. Leer dit uit je hoofd. Het gaat je echt helpen als je dit uit je hoofd kent. Deze getal-combinaties gaan je som-oplos-snelheid enorm verhogen. Dat scheelt tijd en stress op de toets en zorgt voor een hogere RWT-pabo score.
  • Tip 5: Sommen op verschillende manieren maken.
    Sommen kun je op verschillende manieren uitrekenen. Het is belangrijk dat je die vaardigheid beheerst. Voor de toets EN als je straks als juf of meester kinderen moet leren rekenen. Voor het uitrekenen van sommen zijn rekenstrategieën.
    Beheers je die voldoende? Zorg dat je som herkent en weet welk stappenplan je kunt gebruiken.

RWT-pabo 2024

Onderschat de RWT-pabo rekentoets niet. Doe jij in studiejaar 2024-2025 de RWT-pabo toets? Begin dan op tijd met de voorbereiding.

Weet je wanneer de RWT-pabo toets staat ingepland, maak dan voor jezelf een planning. Denk niet twee weken van tevoren: dat doe ik wel even. Onze ervaring is dat veel Pabo studenten niet op tijd beginnen met oefenen.
Ook wordt het niveau van de RWT-pabo onderschat en komen studenten op de echte Cito toets vaak in tijdnood.